Om man har blödarsjuka märks det på olika sätt. Man får ofta näsblod och tjejer blöder mer när de har mens. Om man slår sig, drar ut en tand eller opereras blöder man lättare från såren. Man blöder också lättare inuti kroppen. Om man har fått en blödning inne i kroppen kan det synas som ett blåmärke. Om man blöder i en led eller muskel kan man få ont där och känna sig stel.
Blödarsjuka beror på att blodet inte kan levra sig så bra. Att blodet levrar sig betyder att det stelnar. En sårskorpa består av stelnat blod och lagar hålet där blodet rann ut. För att blod ska kunna stelna måste det innehålla flera saker. Blodet måste innehålla blodplättar och några olika ämnen. Det måste också innehålla fibrin. Fibrin hjälper till att göra ett slags nät där det har gått hål. Blodplättarna och de andra ämnena gör sedan så att blodet stelnar i nätet. Men om man har blödarsjuka fungerar inte det här som det ska. Ibland är det ett av ämnena i blodet som krånglar och ibland är det något annat ämne. Därför finns det olika sorters blödarsjuka. Två vanliga sorter heter von Willebrands sjukdom och Hemofili.
Blödarsjuka är ärftligt. Det betyder att man har fått sjukdomen från sin mamma eller pappa.
Du ska söka sjukvård om du lätt börjar blöda och det tar lång tid innan det slutar. Det ska du också göra om du blöder väldigt mycket och länge när du har mens. För att ta reda på om du har blödarsjuka behöver du ta blodprov.
Om du har blödarsjuka får du medicin. Medicinen innehåller de ämnen som ditt blod saknar. Du kan få medicinen i en nässprej. Eller i en spruta. Om du behöver sprutor kan du få dem på sjukhus eller hemma. Om du ska ta sprutorna hemma kommer någon vuxen att hjälpa dig och visa hur du ska göra.
Det går att leva nästan som vanligt när man har blödarsjuka. Men det är viktigt att tänka på några saker. Var extra försiktig så att du inte gör dig illa i onödan. Din blödarsjuka kan göra att små skador blir mycket farliga. Ta hand om din mun och dina tänder noga så att du slipper sår i tandköttet. Du kan behöva ta extra medicin om du ska till tandläkaren, ta blodprov eller opereras. Fråga din doktor vad som gäller! Om du lätt blöder i leder och muskler kan du få hjälp av en fysioterapeut. En fysioterapeut är expert på kroppens rörelser och kan ge dig tips så att du får mindre ont och blir mindre stel. Berätta för dina kompisar att du har blödarsjuka. Då kan de hjälpa dig snabbt om du skadar dig. Du ska alltid ha med dig ett kort som kallas för blödarkort. Där står det vilken typ av blödarsjuka du har och hur allvarlig den är.