I syretratten blåser extra frisk luft som kallas syre. Syre är bra för kroppen, speciellt när man ska sövas och opereras. Innan du ska somna får du gärna hjälpa oss att hålla syretratten framför din näsa och mun och andas stora, djupa andetag så att kroppen fylls med massor frisk luft. Syretrattarna finns i olika färger, former och storlekar för att passa bra på just dig. På sjukhusspråk kallas ofta syretratten för mask, knasigt va, en mask är ju något helt annat!
Syretratt
Frågor och svar
HjärtatBlodet åker runt i kroppen i blodkärl. Man kan säga att blodkärlen är som tunna, tunna slangar som är ihopkopplade med varann. Blodkärlen kallas för artärer, vener och kapillärer. Skulle man binda ihop en människas alla blodkärl får man ett 140.000 km långt band som skulle kunna viras tre gånger runt ekvatorn.
Hjärtat är en stor muskel som fungerar som en pump. När hjärtat pumpar runt blodet i kroppen drar det först ihop sig så att blodet som finns i hjärtat pumpas ut i kroppen. Sedan slappnar hjärtat av så att det kan fyllas med nytt blod att pumpa ut. Det är alltså när hjärtat pumpar som det slår. Hjärtat styrs från hjärnan. Vi har nerver, ungefär som elektriska ledningar, som går till och från hjärtat. I nerverna går signaler från hjärnan till hjärtat och signalerna bestämmer hur hjärtat ska slå. Hjärtat slår mer än 4000 slag varje timme och så håller det på hela livet. Hjärtat hinner slå 2500 miljoner gånger under ditt liv.
Hjärtat är en stor muskel som pumpar runt blodet i kroppen. För att blodet ska åka åt rätt håll finns det små dörrar i hjärtat som kallas hjärtklaffar. Dörrarna styr blodet åt rätt håll. Blodet rusar fram med en väldig fart i hjärtat så dörrarna måste öppnas och stängas jättefort. Det är när dörrarna stängs som du hör hur det dunkar. Det är ju samma sak som när det blir en smäll av att du stänger en dörr snabbt och hårt.
När hela kroppen slutar växa har också hjärtat vuxit färdigt. Hjärtat måste hela tiden växa i takt med resten av kroppen. Hjärtat kan växa extra mycket om man tränar mycket. Då får man bättre kondition och större muskler och då behöver kroppen mer blod. Eftersom det är hjärtat som pumpar runt blodet i kroppen måste det vara tillräckligt stort och starkt för att orka det. Ditt hjärta är ungefär lika stort som din knutna hand.
Övergången från barn- till vuxensjukvården innebär ofta ganska många förändringar- Det är därför viktigt att du förbereder dig i god tid. Som myndig (när du fyllt 18 år) är det alltså du själv som har ansvaret för alla kontakter med vården. Därför är det mycket viktigt att du har koll på din diagnos. din behandling, dina mediciner och vad du ska tänka på för att sköta om dig själv på bästa sätt. Är det så att du inte riktigt klarar allt som det innebär, kan du få hjälp. Kolla om du kan få en slags övergångskoordinator. Det här är något man testar på vissa sjukhus, och det är oftast en sjuksköterska. Hen blir som spindeln i nätet, och har koll på dig och alla delar av din behandling. Du kan också begära att få en fast vårdkontakt. Vården ska utse en sådan person, då man anser att det behövs. Om du har något önskemål om vem det skulle vara, ska man ta hänsyn till det. Vården har även andra skyldigheter. Till exempel ska du få information, på ett sätt som du förstår. Du ska också få vara med och tycka till och vara delaktig i din vård och behandling,
Frågor och svar
Före operationenJodå, det går bra. Armbandet runt armen gör så att dina blodkärl både syns och känns bättre. Den som ska sticka dig är ju dessutom van att leta blodkärl och kan känna var ådrorna finns även om de inte syns.
Innan du ska sövas och opereras får du inte äta eller dricka någonting. För att kroppen inte ska bli för hungrig och törstig är det vanligt att du får dropp, alltså extra vätska med näring i. Droppet finns i en påse som hänger på sängen eller på en ställning bredvid sängen. Vätskan i påsen droppar in i kroppen genom en lång slang som sitter ihop med den lilla plastslangen på din hand eller i ditt armveck. I droppet finns vatten, salt, socker och ibland mediciner, allt som du behöver. Droppet sitter ofta kvar när du vaknar efter operationen.
Plåstret man sätter på handen eller armen innan du ska opereras är inget vanligt plåster. Nej, det är ett plåster med en speciell salva som trollar bort känseln i huden. Man brukar säga att huden blir bedövad. Det är nästan som att skinnet sover där salvan har suttit. Ett sånt plåster sätter man på huden innan du ska få en spruta. Plåstret med salvan gör att sticket känns mycket mindre.
Runt magsäcken och tarmarna har vi muskler. När vi blir hungriga börjar musklerna jobba och magsäcken och tarmarna börjar röra sig. Luft och gaser som finns där börjar åka omkring och då låter det som om magen kurrar.
Jodå, det går bra. Vissa människor är svårare att hitta ett bra ställe att sticka på än andra, men det går alltid. Blodådror finns nämligen överallt även om de inte alltid syns så tydligt. Då kan man ofta känna var de finns istället. Den som ska sticka dig vet var man letar, och är duktig på att hitta dem!
Jo, helt enkelt för att vätskan som finns i påsen droppe efter droppe droppar in i kroppen.
Ja, det är inga problem. Har du så kraftig mens att du måste ta mediciner för att du blöder mycket bör du prata med narkosläkaren om detta innan. Om du äter en viss typ av p-piller kan du ofta skjuta upp din mens så att du slipper ha det samtidigt som du ska opereras. Å andra sidan kan en del p-piller behöva pausas när du ska opereras. Kolla med din läkare! Om du opereras under din mens ska du inte använda tampong. Den får inte sitta inne för länge, och risken blir större att du glömmer den när du är nyopererad. En binda kan dessutom personalen byta på dig om det behövs.
Vid ryggbedövning får du en tunn slang insatt i ryggen. Slangen sätts in när du sover så du kommer inte att känna något alls. Slangen är tunn och mjuk och du kan ligga hur du vill i sängen. När du får medicin i den tunna slangen bedövas olika delar av kroppen så att du får mindre ont. När du har en ryggbedövning kommer du inte att känna när du är kissnödig, så du kommer samtidigt att ha en tunn slang som tar bort kisset. Ibland kan kisslangen göra så att det känns som du är lite kissnödig hela tiden men det är bara en känsla. Kisset rinner ut i slangen och ner i en påse. Ibland kan ryggbedövningen också göra så att benen blir tunga eller att du inte känner dem alls. Det är inte farligt och det kommer att försvinna när bedövningen är borta.
Nej, om läkaren som ska operera dig säger att du behöver sövas – så behöver du sövas. Vissa ingrepp går inte att göra med bara lokalbedövning. Däremot är det viktigt att du berättar om din rädsla. Du har rätt till information, och om du vill kan du få prata med någon om hur du känner inför att sövas. Då brukar rädslan bli mindre eller till och med helt försvinna. Ofta känns det skönare om man får veta hur andra tänkt och känt eller snacka med någon som varit i samma situation. Allt detta hittar du på Narkoswebbens sociala medier. Du kan också mejla dina funderingar till: [[email protected]](mailto:[email protected]).
Jodå, det går bra. Armbandet runt armen gör så att dina blodkärl både syns och känns bättre. Den som ska sticka dig är ju dessutom van att leta blodkärl och kan känna var ådrorna finns även om de inte syns.
Det finns ytterligare 16 frågor och svar om Före operationen