Hur funkar det?
Häng med och se hur det går till att göra olika undersökningar och behandlingar. Eller lär dig mer om hjälpmedel och hur de funkar.
Frågor och svar
HjälpmedelDet kan finnas, men det är långt ifrån säkert. Så ta med dig dem, och någon som kan hjälpa dem du möter att ha ett samtal med dig.
Nej, det gör det oftast inte. Ibland kan såklart någon i personalen kunna teckenspråk, men det beror i så fall på att hen kan det i alla fall. För all slags tolkning gäller att tolken ”följer med på köpet”. Du har rätt till så kallad vardagstolkning när du besöker vården. Boka genom din tolkcentral som vanligt. Berätta gärna för den du ska besöka att du kommer att ha en tolk med dig, och att det därför är bra om besöket verkligen börjar och slutar de tider som är bestämt. Om du får vänta för länge kanske din tolk är uppbokad på annat efteråt, och då får du antingen boka en ny tid eller vara utan tolk.
När du har en tid för att träffa någon i vården brukar det gå bra. Du kan ha med din assistanshund, och medan du blir undersökt kan hunden antingen vara med eller få vänta i ett eget rum. Kontakta vården, berätta om din hund och fråga hur du ska göra – många gånger ska du och din hund använda en egen ingång och kanske ett eget väntrum. Om du behöver åka in till sjukhus akut kan du ha med din hund, men om det inte finns plats för er i ett eget rum kan ni riskera att få vänta utanför. I ett väntrum till akuten finns alla möjliga patienter, och om någon kommit in på ett akut astmaanfall är det inte bra att ha en hund i närheten. Om du blir inlagd på sjukhus gäller olika regler. Man brukar betrakta assistanshunden som en mänsklig assistent, och då är grundregeln att den får vara med dig när du skrivs in och när du skrivs ut. Prata med sjukhuset om vad som gäller. Om det finns möjlighet att ge dig ett eget rum och du bara ska vara där en kortare tid kan det gå bra.