Synfel betyder att man till exempel är närsynt, översynt eller astigmatisk. En närsynt person ser bra på nära håll men suddigt på långt håll. En översynt person ser tvärtom bra på långt håll men suddigt på nära håll. En person med astigmatism ser ofta suddigt både på långt och nära håll.

Om man har ett synfel hjälper det att ta på sig sina glasögon eller kontaktlinser. Då ser man perfekt igen! Men om man ser dåligt även om man använder glasögon eller kontaktlinser så har man en synnedsättning. Då är det svårt att se och läsa texter och kan vara svårt att hitta på nya platser.

Det finns väldigt många olika sorters synnedsättningar. En del har en synnedsättning som ger skuggor eller fläckar framför ögonen. En del har litet synfältet. Det betyder att man kanske bara ser det som är precis rakt framför men inget åt sidorna. En del synnedsättningar gör att man är känslig för starkt ljus. Man kan också vara blind. Då säger man att personen har blindhet. Det betyder att man ser väldigt, väldigt lite. Eller att man bara ser ljus och mörker. Eller så ser man ingenting alls.

En annan sorts synnedsättning är cerebral synnedsättning. Det betyder att hjärnan har svårt att förstå det man ser. Då kan det till exempel vara svårt att känna igen former och se detaljer i bilder. Det kan också vara svårt att känna igen ansikten. På engelska heter det Cerebral Visual Impairment och man förkortar det CVI.

En synnedsättning kan bero på många olika saker. Man kan till exempel födas med blindhet. Man kan få en ögonsjukdom som gör att man ser sämre och sämre. En del sådana sjukdomar är ärftliga men inte alla. Man kan också vara med om en olycka som gör att ögonen eller hjärnan blir skadade.

För att få veta om du har en synnedsättning – och vad det är för sorts synnedsättning – behöver du gå till en optiker och en ögonläkare. Då får du göra flera olika undersökningar. Du kan till exempel få titta på bilder och bokstäver. Du får titta in i olika apparater som tar bilder och mäter olika saker i dina ögon. Ibland behöver musklerna i ögonen vara helt avslappande för att optikern eller ögonläkaren ska kunna titta in i ögat och se ordentligt. I så fall får du ta ögondroppar så att ögonmusklerna slappnar av. Då ser du suddigt ett tag efteråt.

Om du har en synnedsättning finns bra stöd. Till exempel finns det många smarta prylar som hjälper så att man kan göra det man vill, även om man ser dåligt eller inte ser alls. Man får också lära sig olika tekniker och knep som gör att livet i skolan, hemma och på fritiden blir enklare.

Frågor och svar

Synnedsättning

Det finns ytterligare 3 frågor och svar om Synnedsättning

Lär dig ännu mer

  • Unga med Synnedsättning

    Unga med Synnedsättning

    Unga med Synnedsättning arbetar för att unga personer med en synskada ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att man ska kunna vara med på olika aktiviteter. Och att man ska bli bemött med respekt.

    www.ungsyn.se/