Sprutor och stick
Plåstret man sätter på handen eller armen innan du ska opereras är inget vanligt plåster. Nej, det är ett plåster med en speciell salva som trollar bort känseln i huden. Man brukar säga att huden blir bedövad. Det är nästan som att skinnet sover där salvan har suttit. Ett sånt plåster sätter man på huden innan du ska få en spruta. Plåstret med salvan gör att sticket känns mycket mindre.
Nerver är trådar i kroppen som gör att vi kan känna att det gör ont. När nerverna bedövas med en medicin som kallas lokalbedövning känner du inte att det gör ont. Det är det som kallas för en bedövning. Det kan pirra och sticka lite grann i huden, eller i området där du fått bedövningen. Ibland känns det som att huden sover. Bedövningssalvan som du har på huden innan du ska få en spruta är en form av bedövning.
Innan du ska sövas och opereras får du inte äta eller dricka någonting. För att kroppen inte ska bli för hungrig och törstig är det vanligt att du får dropp, alltså extra vätska med näring i. Droppet finns i en påse som hänger på sängen eller på en ställning bredvid sängen. Vätskan i påsen droppar in i kroppen genom en lång slang som sitter ihop med den lilla plastslangen på din hand eller i ditt armveck. I droppet finns vatten, salt, socker och ibland mediciner, allt som du behöver. Droppet sitter ofta kvar när du vaknar efter operationen.
I kroppen finns det nervertrådar som är de som berättar för hjärnan att det gör ont. När nerverna bedövas med lokalbedövning känner de inget. Det kan pirra och sticka lite grann i huden, eller i området där du fått bedövningen. Ibland känns det som att huden sover. Bedövningssalvan som du har på huden innan du ska få en spruta är en form av lokalbedövning.
Jodå, det går bra. Armbandet runt armen gör så att dina blodkärl både syns och känns bättre. Den som ska sticka dig är ju dessutom van att leta blodkärl och kan känna var ådrorna finns även om de inte syns.
Vid ryggbedövning får du en tunn slang insatt i ryggen. Slangen sätts in när du sover så du kommer inte att känna något alls. Slangen är tunn och mjuk och du kan ligga hur du vill i sängen. När du får medicin i den tunna slangen bedövas olika delar av kroppen så att du får mindre ont. När du har en ryggbedövning kommer du inte att känna när du är kissnödig, så du kommer samtidigt att ha en tunn slang som tar bort kisset. Ibland kan kisslangen göra så att det känns som du är lite kissnödig hela tiden men det är bara en känsla. Kisset rinner ut i slangen och ner i en påse. Ibland kan ryggbedövningen också göra så att benen blir tunga eller att du inte känner dem alls. Det är inte farligt och det kommer att försvinna när bedövningen är borta.
Genom den lilla plastslangen får du vätska och olika mediciner direkt in i blodet. Det blir alltså bara ett stick. Plastslangen sätts in med hjälp av en nål, som sedan kastas bort. Kvar sitter bara den mjuka lilla plastslangen. För att den ska sitta fast ordentligt får du en massa tejp och bandage kring den, men sedan sitter den säkert och du kan röra armen utan problem.
Jodå, det går bra. Vissa människor är svårare att hitta ett bra ställe att sticka på än andra, men det går alltid. Blodådror finns nämligen överallt även om de inte alltid syns så tydligt. Då kan man ofta känna var de finns istället. Den som ska sticka dig vet var man letar, och är duktig på att hitta dem!
Jo, helt enkelt för att vätskan som finns i påsen droppe efter droppe droppar in i kroppen.
När man vaccinerar mot en sjukdom, till exempel röda hund, sprutar man in delar av eller redan döda röda hund-baciller i kroppen. Inte så mycket att man blir sjuk, utan bara så att kroppens försvarskrigare lär sig känna igen bacillerna. Nästa gång de angriper kroppen kan de snabbt jagas ut eftersom kroppens immunförsvar, försvarskrigarna, känner igen bacillerna. Därför har vi inte kvar de sjukdomar som vi vaccinerar mot: mässlingen, påssjuka, röda hund, polio, kikhosta, struplocksinfektion, stelkramp och difteri. Många av de här sjukdomarna är farliga och kan ge skador för livet. Därför vaccineras alla barn. Om vi skulle sluta vaccinera mot de här sjukdomarna skulle de komma tillbaka.
Kanske inte sövd – men du kan få annan hjälp. Bedövningssalva är ett bra knep för att slippa smärta från små stick. Det finns sådan salva som fungerar hos tandläkaren också. Och du kan alltid få hjälp genom att prata med någon om hur det känns. Lustigt nog hjälper det oftast att bara prata om sin rädsla och vad man tycker är obehagligt. Kom ihåg att du alltid har rätt att få veta vad som ska hända och göras med dig.
Ja, de flesta som är allergiska när de är små växer ifrån sina allergier. Om man blir allergisk som vuxen finns det däremot en större risk att man får ha kvar sin allergi resten av livet. Även om man inte blir helt av med allergin när man växer brukar den bete sig på ett litet annat sätt. Något man tidigare fick allvarliga reaktioner på kanske bara ger milda symtom. Men det kan också vara så att man blir mer känslig. Tyvärr går det ofta inte att veta hur man kommer att reagera. Man kan också vaccinera sig mot vissa allergier som pollen-, pälsdjur-, kvalster-, bi- och getingallergi. Allergivaccination kallas också för allergen immunterapi. När du vaccinerar dig får du väldigt små mängder av det du är allergisk mot. På så vis vänjer sig kroppen vid allergenen, och reagerar mindre när du kommer i kontakt med det. Allergivaccination kan ges som en spruta eller som tabletter. Man måste ta allergivaccinationer många gånger och under lång tid innan de hjälper.
En allergivaccination funkar så att man får väldigt små mängder av det man är allergisk mot. På så vis vänjer sig kroppen vid allergenen, och reagerar mindre när man kommer i kontakt med det. Allergivaccination kan ges som en spruta eller som tabletter. Man måste ta allergivaccinationer många gånger och under lång tid innan de hjälper. Allergivaccination kallas också för allergen immunterapi.