Cancer
Cancer
Kroppen är byggd av celler. De är pyttesmå. Så små att det skulle få plats en miljon celler i något så litet som ett sandkorn. I kroppen finns det många olika slags celler som till exempel hudceller, muskelceller och blodceller. Celler lever en viss tid och sedan dör de. Det är normalt och går bra eftersom kroppen gör nya celler hela tiden. De nya cellerna kommer när en cell delar på sig. Då blir en cell till två nya celler. I cellerna finns något som kallas DNA. Det innehåller instruktioner som bestämmer hur vi ser ut och hur vår kropp fungerar. Man kan säga att DNA är som en byggplan för kroppen.
Cancer handlar om att vissa celler i kroppen har blivit bråkiga och inte gör som de ska. Cellerna börjar dela på sig alldeles för mycket och för fort och de dör inte när de ska. Därför blir de jättemånga, klumpar ihop sig och bildar en knöl som kallas tumör. En cancertumör förstör också friska celler som finns i närheten.
Ja, barn kan också få cancer men bara vissa sorter. Barn som får cancer får det oftast i blodet, lymfkörtlarna, skelettet, njurarna, hjärnan eller ögat. Det är bra att veta att barn som får cancer för det mesta har lättare att bli friska än vuxna. Det beror på att medicinerna brukar fungera ännu bättre på barn än på vuxna.
Nej, cancer smittar inte. Man kan inte få cancer av någon annan och cancer beror inte på att man har gjort något fel.
Cancern börjar alltid på ett ställe i kroppen. Om cancercellerna sedan lyckas sprida sig kan de börja bråka på fler ställen. Där gör de nya tumörer. Sådana tumörer kallas för metastaser. Man kan tänka sig att cancercellerna är som busiga frön som lossnar från en blomma och blåser iväg till en ny plats där de börjar växa.
Cancerbehandling
Cancer behandlas på olikas sätt beroende på vilken cancer man har. Ofta behöver man en kombination av flera olika behandlingar. Behandling vid cancer kan till exempel vara operation, cytostatika, strålning, stamcellstransplantation och immunterapi.
Vid en operation försöker läkaren att ta bort hela eller delar av tumören från kroppen. Man kan tänka sig att det är som att plocka bort ett ogräs så att det inte kan växa vidare. När man bli opererad får man sova med hjälp av narkos och känner ingenting.
Om man har cancer måste man få behandling för att bli frisk. Den vanligaste behandlingen är cytostatika. Cytostatika kallas ibland för cellgift och gör att cancerceller krymper. Cytostatika får man oftast på sjukhus under flera veckor eller månader. Man får cytostatika direkt in i blodet. Vissa barn kan sedan få cytostatika i munnen istället. Det är tabletter eller en vätska.
Ja man kan må dåligt av cytostatika. Cytostatika gör hela kroppen trött och man kan må illa, kräkas och tappa håret. När man slutar med cytostatika mår man bättre igen och håret växer ut. Personalen på sjukhuset hjälper till på olika sätt för för att man ska må så lite dåligt som möjligt.
Strålbehandling är ett slags osynliga strålar som lyser exakt mot cancertumören. Strålarna slår sönder och dödar cancercellerna. Man kan tänka sig att strålning är som en superkraftig lampa som riktas mot tumören för att stoppa den från att växa. Strålning får man på sjukhus många gånger och under flera veckor.
Immunterapi är en speciell behandling som hjälper kroppens eget immunförsvar att kämpa mot cancer. Immunförsvaret skyddar kroppen från sådant som kan göra oss sjuka. Immunterapi fungerar som en superkraft som gör immunförsvaret starkare och hjälper det att upptäcka och attackera cancercellerna. Då kan kroppen själv bekämpa cancern.
Målinriktad behandling betyder att man letar upp och attackerar de sjuka cancercellerna utan att skada så många friska celler. Tänk dig cancercellerna som busiga skurkar som gömmer sig i kroppen. Målinriktad behandling mot cancer fungerar som en smart detektiv som hittar skurkarna och stoppar dem utan att störa de snälla cellerna runt omkring.
Stamcellstransplantation handlar om blodcellerna. Det finns tre olika sorters blodceller. De åker runt i en vätska i blodkärlen. Blodcellerna heter röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Blodceller lever ett visst antal dagar. Sedan dör de. Därför gör kroppen hela tiden nya blodceller. Fabriken som gör blodcellerna heter benmärgen. Den finns inuti skelettet. Benmärgen gör först stamceller. En stamcell kan sedan utvecklas och bli en röd blodkropp, en vit blodkropp eller en blodplätt. Ibland blir det problem i fabriken. Då kommer det ut blodceller som inte funkar riktigt som de ska. Då behöver benmärgen få nya stamceller för att kunna göra friskt blod. Det är det som kallas för en stamcellstransplantation.
En stamcellstransplantation betyder att benmärgen behöver få nya stamceller för att kunna göra friska blodceller. En stamcellstransplantation kan göras på olika sätt. Vid en allogen stamcellstransplantation får man frisk benmärg från en annan person. Vid en autolog stamcellstransplantation använder man den sjuka personens egna stamceller. Då tar man ut de sjuka stamcellerna från blodet, renar dem från cancer och sprutar sedan tillbaka dem. Autolog stamcellstransplantation kallas också för högdos cytostatikabehandling med stamcellsåtergivning Det tar flera månader för de nya stamcellerna att göra tillräckligt många nya, friska blodceller. Under den tiden har man väldigt dåligt immunförsvar. Det betyder att man måste vara jätteförsiktigt så att man inte blir smittad av virus eller bakterier. Därför får man vara på sjukhus och bara träffa några personer som en förälder, doktorn och sjuksköterskorna. Man får också äta medicin som gör att kroppen vänjer sig vid de nya stamcellerna.